Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują jego kondycję. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Jak wynika z rozmowy z lek. dent. Agatą Pleszyniak – wiedza, jak wpłynąć na właściwą kondycję naszych zębów, jest nadal niewielka.
Czego unikać?
Przede wszystkim cukrów. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia naszych zębów są produkty zawierające sacharozę i maltozę. Owoce zawierające fruktozę również obniżają pH w jamie ustnej, ale już w znacznie mniejszym stopniu. Cukier powoduje zakwaszenie w jamie ustnej i rozwój bakterii. Szczególnie szkodliwe są takie produkty, które mają długi kontakt z jamą ustną, jak na przykład lizaki czy słodkie gumy. Najlepszym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest kawałek czekolady.
Kolejną grupą produktów, mającą negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, są produkty wysoko przetworzone. Zawierające konserwanty, polepszacze smaku, wzmacniacze, sztuczne barwniki. Uszkadzają szkliwo i przylepiają się do zębów, utrudniając naturalne obmywanie przez ślinę. Są to przede wszystkim słone przekąski, dania w proszku, gotowe sosy czy zupki chińskie.
Niekorzystnie na zęby wpływają również papierosy. Powodują powstawanie ciemnego osadu oraz uszkadzają błonę śluzową jamy ustnej. Uważać należy także na cytrusy, ich spożywanie powoduje kwasową erozję szkliwa, a zęby stają się podatne na mechaniczne uszkodzenia. Ciągłe podjadanie również nie jest dobre dla naszych zębów. Bakterie zawarte w jamie ustnej odwapniają szkliwo, dopiero po około pół godzinie ślina zobojętnia kwasy i naprawia uszkodzone szkliwo. Jeśli ciągle coś jemy, nie ma ona na to czasu, a odwapnianie trwa cały czas.
Jaką dietę stosować?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak.
Na mocne szkliwo – wapń
Za stan naszego szkliwa odpowiedzialny jest wapń, nadaje on zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Jego niedobór w codziennej diecie sprzyja osłabieniu i uszkadzaniu zębów. Największą ilość wapnia zawierają mleko, przetwory mleczne, a także takie produkty jak: szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna.
fot. panthermedia
Przeciw próchnicy – fluor
Kolejnym minerałem budulcowym szkliwa i zębiny jest fluor, sojusznik wapnia w walce o mocne szkliwo. Rozpuszcza on dodatkowo kwasy powstałe po posiłkach i działa antybakteryjnie. Produkty bogate w fluor to: herbata, ryby, sól fluorowana, cielęcina, ryż, woda mineralna.
Na twarde zęby – witamina D
W naszym menu nie może zabraknąć również witaminy D. Wpływa ona na twardość zębów. Jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia oraz fosforu i odpowiada za mineralizację szkliwa. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, stąd dostarczają ją produkty o jego wysokiej zawartości. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jak np. łosoś, makrela, jajka, tłusty nabiał (masło), kukurydza oraz kakao.